HTML

Címkék

... mindegy, hogy van vagy nincs rajta ...

2011.04.04. 22:32 urr

Történelmi meg Egyház?

Címkék: hit történelmi

Megrázó kedvesség volt ma hírként a Hitgyülekezettel kapcsolatos információ. Komolyan lehet-e érvelni amellett, hogy a HGY-ből "történelmi egyház" legyen? 

"A történelmi egyház fogalmával kapcsolatban sok félreértés uralkodik. Eredendően jogi fogalomról van szó: azon (bevett) egyházakat neveztük történelmi egyházaknak, melyek jogi helyzetét nem a vallás szabad gyakorlatáról szóló 1895. évi XLIII. tc. határozta meg, hanem az azt megelőzően – történelmileg – fölhalmozódott joganyag. Miután az 1947. évi XXXIII. tc. a bevett és elismert vallásfelekezetek között az elismert vallásfelekezetek hátrányára fennálló különbségeket megszüntette (azaz az elismert vallásfelekezetek szintjén jogegyenlőséget teremtett az egyházak között), a “történelmi egyház” fogalma csak jogtörténeti, esetleg szociológiai fogalom. Jelenleg a “történelmi egyházak” szóösszetétel egyedül a tárbori lelkészi szolgálatról szóló kormányrendelet preambulumában szerepel, normatív tartalom nélkül. A közhiedelemmel ellentétben a médiatörvényben a fogalom nem kerül elő." - idézet Schanda Balázs egy cikkéből. 

Ezt biztos nem én fogom eldönteni, hogy milyen formán változik a törvény, de remélem átgondolják és nem egy aktuális politikai kérdés kellene, hogy legyen.

Szerintem lehetne mérték, hogy például lélekszámban ma melyik történelmi egyház a határ, az alapítás hitelessége hitfolytonossága, stb. Erre a témára még visszatérek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr502800426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása